Διαδικασια ΙΚΑ – ΟΑΕΔ.

Κοντεύετε πια στον έβδομο μήνα της κύησης και η στιγμή να σταματήσετε από τη δουλειά με άδεια εγκυμοσύνης πλησιάζει ολοένα και περισσότερο. Αδημονείτε καθώς έχετε βαρύνει αρκετά, η μέση σας πονάει, τα πόδια σας δε σας κρατάνε και αν είναι καλοκαίρι που ήταν σε εμένα, σέρνεστε κυριολεκτικά. Σας καταλαβαίνω πιστέψτε με, καθώς εγώ έκανα 50 χλμ καθημερινά να πάω και να έρθω από τη δουλειά και δεν έβλεπα την ώρα να σταματήσω! Ο καιρός όμως περνάει έστω και βασανιστικά αλλά πλέον έχετε λίγο χρόνο ακόμη να ετοιμάσετε τα τελευταία.

Επανέρχομαι λοιπόν στο γεγονός ότι κοντεύετε να μπείτε στον έβδομο και αναρωτιέστε ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε προκειμένου να είστε εντάξει στις υποχρεώσεις σας με τη δουλειά σας και να μην αφήσετε εκκρεμότητες καθώς επίσης να συνεχίσετε να πληρώνεστε ομαλά.

Τα επιδόματα μητρότητας καταβάλλονται για 119 ημέρες (περιλαμβάνονται και οι αργίες), από τις οποίες, 56 ημέρες αντιστοιχούν στο διάστημα κυοφορίας και 63 στο διάστημα της λοχείας. Το ποσό υπολογίζεται βάσει του μέσου όρου των αποδοχών των τριάντα (30) τελευταίων ημερών ασφάλισης του προηγούμενου χρόνου. Στο τέλος της λοχείας, καταβάλλεται και από τον ΟΑΕΔ ένα συμπληρωματικό ποσό, ούτως ώστε, για το διάστημα των 119 ημερών η εργαζόμενη μητέρα να συμπληρώσει το σύνολο των αποδοχών της.

Τα επιδόματα κυοφορίας και λοχείας χορηγούνται στην άμεσα ασφαλισμένη μας, εφόσον:

 1. Έχει πραγματοποιήσει 200 τουλάχιστον ημέρες ασφάλισης κατά τα δύο τελευταία χρόνια, τα προηγούμενα της πιθανής ημέρας τοκετού και
 2. Δεν εργάζεται κατά το διάστημα της επιδότησης, δηλαδή 56 μέρες πριν τον τοκετό και 63 μέρες μετά.

 

Η διαδικασία έχει ως εξής:

Σχετικά με το ΙΚΑ

Στο τελευταίο ραντεβού με το γιατρό σας πριν κλείσετε τον έβδομο θα πρέπει να του ζητήσετε να σας δώσει μια βεβαίωση ώστε να την προσκομίσετε στο ΙΚΑ και να σας δώσουν το χαρτί που θα προσκομίσετε έπειτα στον εργοδότη προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία για την άδειά σας.

Με τη βεβαίωση του γιατρού σας στην οποία θα αναγράφεται  η τελευταία έμμηνος ρύση, η εβδομάδα κύησης που διανύεται καθώς και η πιθανή ημερομηνία τοκετού (ΠΗΤ), με τα αποτελέσματα της β’ επιπέδου και με το βιβλιάριο σας θα πάτε στο κέντρο προστασίας μητέρας παιδιού της περιοχής σας που έχετε κλείσει ραντεβού πρώτα, όπου ο γιατρός του κέντρου θα σας δώσει άλλη βεβαίωση που θα προσκομίσετε στον εργοδότη. Αυτή η βεβαίωση λέγεται Βεβαίωση Εγκυμοσύνης – Υπεύθυνη Δήλωση Εργοδότη και συμπληρώνεται από το γιατρό του κέντρου και από τον εργοδότη και με αυτή τη βεβαίωση θα πάτε στο ΙΚΑ όπου ανήκετε, από την επόμενη μέρα από αυτή που θα αναγράφει η υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη, μαζί με τα υπόλοιπα έγραφα που θα σας πω παρακάτω ώστε να πληρωθείτε!

Παραθέτω link με τους κατά τόπους Σταθμούς προστασίας μάνας, παιδιού και εφήβου:
 http://www.iatropedia.gr/images/articles/uploaded/files/sta.pdf

Για να πληρωθείτε λοιπόν από το ΙΚΑ θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας τη βεβαίωση κυοφορίας – υπεύθυνη δήλωση εργοδότη, το ατομικό ή οικογενειακό σας βιβλιάριο ασθένειας και φωτοτυπία τον iban του τραπεζικού σας λογαριασμού. Εκεί αφού καταθέσετε όλα τα έγγραφα στο τμήμα παροχών, θα σας δώσουν ένα μηχανογραφημένο χαρτί που θα λέγεται “ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ”, στο οποίο επάνω θα αναγράφεται το ποσό που θα πάρετε και φυσιολογικά θα πρέπει να πληρωθείτε πριν τον τοκετό. Όσο πιο γρήγορα πάτε στο ΙΚΑ να καταθέσετε τα χαρτιά σας τόσο πιο γρήγορα θα πληρωθείτε. Το χαρτί αυτό λοιπόν που θα σας δώσουν στο ΙΚΑ θα το προσκομίσετε και αυτό στον εργοδότη.
Όλα αυτά για να πληρωθείτε το επίδομα κυοφορίας.

Για να πληρωθείτε το επίδομα λοχείας, προκειμένου να εκπροσωπηθείτε από το σύζυγο σας ή άλλο συγγενικό πρόσωπο, θα χρειαστείτε μια εξουσιοδότηση στην οποία θα αναφέρονται πλήρως τα δικά σας στοιχεία και του συζύγου σας στην οποία θα του επιτρέπετε να σας εκπροσωπήσει στο ΙΚΑ για οποιοδήποτε ζήτημα κριθεί απαραίτητο. Αν πάλι πάτε εσείς δε χρειάζεται η εξουσιοδότηση. Θα πρέπει να έχετε επίσης μαζί σας το βιβλιάριο ασθένειας ατομικό και οικογενειακό, αν υπάρχει, για τον υπολογισμό της προσαύξησης λόγω οικογενειακών βαρών, ληξιαρχική πράξη Γεννήσεως παιδιού, βεβαίωση τοκετού από το μαιευτήριο και υπεύθυνη δήλωση ασφαλισμένου ( δίκη σας) σε περίπτωση που το παιδί ασφαλίζεται από τον πατέρα του. Σε περίπτωση προωρότητας (πέραν των 30 ημερών) απαιτείται βεβαίωση γυναικολόγου-μαιευτήρα που θα αναφέρεται το βάρος και ο αριθμός εβδομάδων του νεογνού. Αφού καταθέσετε όλα αυτά τα χαρτιά στο ΙΚΑ θα σας δώσουν δυο μηχανογραφημένα χαρτιά, το ένα λέγεται “Απόφαση Επιδόματα Μητρότητας” και είναι για τον εργοδότη και το άλλο λέγεται “Βεβαίωση επιδόματος Μητρότητας” και είναι για χρήση στον ΟΑΕΔ.

Στην περίπτωση που θα ασφαλίσετε εσείς το μωρό στο βιβλιάριο σας θα πρέπει Ταυτόχρονα με την κατάθεση των εγγράφων για το επίδομα λοχείας να δηλώσετε στο τμήμα μητρώου το παιδί προκειμένου να του εκδώσουν βιβλιάριο ασθένειας. Τα χαρτιά που θα χρειαστείτε για να κάνετε αυτή τη δουλειά είναι τα εξής:

 • ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού
 • ΑΜΚΑ παιδιού
 • ΑΦΜ και ΑΜΚΑ του γονέα που το ασφαλίζει
 • Υπεύθυνη δήλωση του πατέρα ότι παραχωρεί το δικαίωμα ασφάλισης στη μητέρα.
 • Βεβαίωση από τον ασφαλιστικό φορέα του πατέρα ότι δεν έχει ασφαλίσει το παιδί ( αυτό στην περίπτωση που ο πατέρας δεν είναι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ)

Προσοχή για όλα τα παραπάνω στα εκάστοτε τμήματα του ΙΚΑ απαιτείται η προσκόμιση

 • βιβλιαρίου υγείας ατομικό-οικογενειακό
 • Φωτοτυπία τραπεζικού λογαριασμού (Iban)
 • Η εκπροσώπηση αντί του ασφαλισμένου γίνεται με εξουσιοδότηση

 

Σχετικά με τον ΟΑΕΔ

Αφού τελειώσετε με το ΙΚΑ θα πρέπει να πάτε μια βόλτα από τον ΟΑΕΔ για να ζητήσετε να σας δώσουν το πακέτο εγγράφων για το συμπληρωματικό επίδομα μητρότητας και αργότερα για το επίδομα προστασίας της μητρότητας, που πρέπει να συμπληρώσει ο εργοδότης σας και εσείς και να συλλέξετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Σύμφωνα πάντα με την επίσημη ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ, το Συμπληρωματικό Επίδομα μητρότητας καταβάλλεται σε ασφαλισμένες του Ι.Κ.Α. με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (παρέχουν εξαρτημένη εργασία). Η καταβολή του γίνεται σε γυναίκες που εργάζονται κατά την έναρξη της αδείας κυοφορίας, μετά τον τοκετό και εφόσον εισπράξουν το επίδομα από το Ι.Κ.Α. για την αποχή από την εργασία λόγω κυοφορίας και λοχείας.

Οι παροχές μητρότητας είναι ίσες με τη διαφορά που προκύπτει αν από τις αποδοχές που καταβάλλει ο Εργοδότης αφαιρεθεί το επίδομα που κατέβαλε το Ι.Κ.Α. για το ίδιο χρονικό διάστημα.
Η προθεσμία για την υποβολή σχετικής αίτησης είναι τρεις μήνες από την ημερομηνία πληρωμής από το Ι.Κ.Α.

Όσον αφορά το Συμπληρωματικό Επίδομα Μητρότητας θα χρειαστείτε:

 • Εξουσιοδότηση αν πρόκειται να εκπροσωπηθείτε από άλλο πρόσωπο
 • Επίσημο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ο ΑΦΜ
 • Επίσημο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ο ΑΜΚΑ.
 • Βεβαίωση -δήλωση εργοδότη
 • Βεβαίωση -σημείωμα ΙΚΑ
 • Λογαριασμό Εθνικής Τραπέζης (φωτοτυπία)
 • Ταυτότητα ή διαβατήριο-άδεια παραμονής (φωτοτυπία)
 • Εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας (φωτοτυπία). Αν δε συμφωνεί η διεύθυνση με την τωρινή κατοικία επιπροσθέτως και ΔΕΚΟ
 • Αναλυτική περιοδική δήλωση ενσήμων τελευταίου εξαμήνου από εργοδότη (βεβαίωση εργοδότη)
 • Σύμβαση (για εργαζόμενες με μερική απασχόληση)

Τα περισσότερα από τα παραπάνω στοιχεία, αν είστε παντρεμένες, φαίνονται στη ληξιαρχική πράξη γάμου.
Αφού τα καταθέσετε θα πάρετε από τον ΟΑΕΔ την αίτηση σας αυτή με αριθμό πρωτοκόλλου. Την κρατάτε μέχρι να δείτε ότι πληρωθήκατε το ποσό.

Αφού έχετε ολοκληρώσει όλες τις παραπάνω διαδικασίες και αφού λήξει η ετήσια άδεια σας, η ισόχρονη άδεια σας (αν την πάρετε μαζεμένη) μπορείτε αν θέλετε να κάνετε χρήση του δικαιώματος σας για την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας που σας παρέχει ο ΟΑΕΔ.

Ο ΟΑΕΔ, σύμφωνα πάλι με την επίσημη ιστοσελίδα του, καταβάλλει στις εργαζόμενες μητέρες, ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας διάρκειας έως έξι μήνες την οποία δικαιούνται οι μητέρες οι οποίες είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ–ΕΤΑΜ και απασχολούνται σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις του ιδιωτικού τομέα, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, με πλήρη ή μερική απασχόληση.

Η άδεια αυτή χορηγείται από τον εργοδότη, μετά τη λήξη της άδειας κυοφορίας και λοχείας ή της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο αδείας όπως αυτό προβλέπεται από το άρθρο 9 της ΕΓΣΣΕ των ετών 2004-2005, η και της ετήσιας κανονικής άδειας, εφόσον προβλέπεται η χορήγησή της με βάση τις ετήσιες προθεσμίες.

Η ασφαλισμένη δύναται, με αμετάκλητη αίτησή της, να κάνει χρήση του συνόλου ή τμήματος αυτής. Επίσης, μπορεί να διακόψει την ειδική άδεια, με έγγραφη συμφωνία του εργοδότη. Σε κάθε περίπτωση το υπόλοιπο της άδειας δεν μεταφέρεται σε άλλη χρονική περίοδο. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δώσετε στην άδεια που παρέχεται για την προστασία της μητρότητας η οποία θα πρέπει στο σύνολο της να αξιοποιείται εντός ενός ημερολογιακού έτους, διαφορετικά χάνεται το υπόλοιπο αυτής, δλδ θα πρέπει να κάνετε την αίτηση έτσι ώστε να μην ξεκινήσετε την άδεια πχ το Νοέμβρη του 2017 γιατί θα γίνει χρήση αυτής έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2017 και η υπόλοιπη θα χαθεί.

Βασικές προϋποθέσεις είναι

 1. Η ασφαλισμένη πρέπει να βρίσκεται σε ενεργό εργασιακή σχέση εξηρτημένης εργασίας κατά την έναρξη της άδειας μητρότητας.
 2. Να έχει λάβει παροχές μητρότητας από το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ ή τον Ειδικό Λογαριασμό Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Η δικαιούχος υποβάλλει, ή ίδια ή δι’ αντιπροσώπου, στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ, αίτηση εντός αποκλειστικής προθεσμίας 60 ημερών από τη λήξη της άδειας μητρότητας (τοκετού και λοχείας), της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας ή και της ετήσιας κανονικής άδειας.

Ο ΟΑΕΔ υποχρεούται να καταβάλλει στην εργαζόμενη μητέρα μηνιαίως ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό, όπως κάθε φορά καθορίζεται με βάση την ΕΓΣΣΕ, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας, με βάση το προαναφερόμενο ποσό.

Σε περίπτωση απασχόλησης μέχρι και 4 ώρες ημερησίως ή μέχρι 13 ημέρες το μήνα, κατά μέσο όρο στη διάρκεια του εξαμήνου που προηγείται της άδειας κυοφορίας, το καταβαλλόμενο ποσό ισούται με το μισό του ανωτέρω καθοριζόμενου ποσού.

Ο χρόνος της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στον κλάδο σύνταξης  και ασθένειας του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, καθώς επίσης και στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης, οι δε προβλεπόμενες εισφορές υπολογίζονται επί του κατά περίπτωση αναφερόμενου ποσού, από το οποίο ο ΟΑΕΔ παρακρατεί την προβλεπόμενη εισφορά της ασφαλισμένης και την αποδίδει στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και στο αντίστοιχο επικουρικό ταμείο, μαζί με την προβλεπόμενη εργοδοτική εισφορά που βαρύνει τον Οργανισμό.

Α) Απαραίτητα δικαιολογητικά για την εγγραφή στο μητρώο του ΟΑΕΔ

 • Επίσημο έγγραφο από το οποίο θα προκύπτει ο ΑΦΜ
 • Λογαριασμό ΔΕΚΟ ή εταιρείας σταθερής τηλεφωνίας, ή αντίγραφο συμφωνητικού μίσθωσης κατοικίας, κατατεθειμένου στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.
 • Παραστατικό ταυτοπροσωπίας σε ισχύ (Δελτίο ταυτότητας, Διαβατήριο κ.λ.π.)
 • Επίσημο έγγραφο από το οποίο θα προκύπτει ο ΑΜΚΑ
 • Άδεια διαμονής ή εργασίας προκειμένου περί ανέργων πολιτών υπηκόων τρίτων χωρών.

Β) Απαραίτητα δικαιολογητικά για την επιδότηση

 1. Βεβαίωση εργοδότη από την οποία θα προκύπτει η ενεργή εργασιακή σχέση κατά την έναρξη της άδειας μητρότητας, το είδος, η μορφή, η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, οι μηνιαίες αποδοχές, ο μέσος όρος των ωρών μερικής απασχόλησης, η ημερομηνία πρόσληψης και για συμβάσεις ορισμένου χρόνου η ημερομηνία λήξης τους, η λήψη της ετήσιας κανονικής άδειας, που ενδεχομένως χορηγήθηκε μετά την άδεια λοχείας ή της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας καθώς επίσης και ο φορέας επικουρικής της ασφάλισης και σε τι ύψος ανέρχονται οι εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου.
 2. Αντίγραφο βεβαίωσης επιδόματος μητρότητας (κυοφορίας – λοχείας) από το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ ή τον Ειδικό Λογαριασμό Ξενοδοχοϋπαλλήλων.
 3. Υπεύθυνη δήλωση της δικαιούχου από την οποία αναλαμβάνει την υποχρέωση να γνωστοποιήσει εντός 8 ημερών στην Υπηρεσία του ΟΑΕΔ οποιαδήποτε μεταβολή της εργασιακής της σχέσης καθώς και τον αριθμό μητρώου ΙΚΑ και τον ΑΦΜ.
 4. Αριθμό λογαριασμού (ΙΒΑΝ) Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, στον οποίο πρέπει να εμφανίζεται πρώτη η δικαιούχος.

 

Τα παραπάνω δικαιολογητικά είναι αυτά που αναφέρονται μέσα στην επίσημη ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ.

Τα δικαιολογητικά που ζητάνε όμως στην πραγματικότητα όπως αυτά αναγράφονται στην έντυπη ΑΙΤΗΣΗ που προμηθεύεστε από τον Οργανισμό είναι τα ακόλουθα:

1. Υπεύθυνη Δήλωση
2. Βεβαίωση Εργοδότη (πλήρως συμπληρωμένη – χωρίς διορθώσεις & blanco)
3. Βεβαίωση – Σημείωμα ΙΚΑ
4. Βεβαίωση Εξόφλησης Παροχών Μητρότητας Από ΙΚΑ (Βεβαίωση από την τράπεζα που πληρώθηκαν οι παροχές του ΙΚΑ – EXTRE)
5. Λογ/σμος ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ (φωτοτυπία)
6. Ταυτότητα ή Διαβατήριο – Άδεια Διαμονής (φωτοτυπία)
7. Εκκαθαριστικό Σημείωμα Εφορίας (φωτοτυπία). Αν δεν συμφωνεί η διεύθυνση με την τωρινή κατοικία επιπροσθέτως προσκομίζετε και ΔΕΚΟ.
8. Αναλυτική Περιοδική Δήλωση Ενσήμων Τελευταίου 6Μήνου από εργοδότη (βεβαίωση εργοδότη)
9. Σύμβαση (για εργαζόμενες με μερική απασχόληση)

Να σημειώσω πως το ΙΚΑ – EXTRE εγώ το πήρα από την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ αφού εκεί πληρώθηκα όλα τα επιδόματα του ΙΚΑ, το παρέλαβα μετά από μία εργάσιμη μέρα και το πλήρωσα 1,50 €.

 

 

28 Replies to “Διαδικασια ΙΚΑ – ΟΑΕΔ.”

 1. “Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δώσετε στην άδεια που παρέχεται για την προστασία της μητρότητας η οποία θα πρέπει στο σύνολο της να αξιοποιείται εντός ενός ημερολογιακού έτους, διαφορετικά χάνεται το υπόλοιπο αυτής, δλδ θα πρέπει να κάνετε την αίτηση έτσι ώστε να μην ξεκινήσετε την άδεια πχ το Νοέμβρη του 2017 γιατί θα γίνει χρήση αυτής έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2017 και η υπόλοιπη θα χαθεί.”
  Το παραπάνω σε ποιο νόμο βασίζεται?
  Γιατί ο ΟΑΕΔ αναφέρει:Χρόνος χορήγησης της ετήσιας κανονικής άδειας
  Ο εργοδότης οφείλει να χορηγεί την ετήσια κανονική άδεια στους μισθωτούς του εντός του ημερολογιακού έτους απασχόλησης το οποίο διανύουν κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 1 του Ν 3302/2004.
  Συνεπώς, στην εργαζόμενη, που με τη λήξη της άδειας λοχείας επανέρχεται προς εργασία, πρέπει πρώτα να χορηγείται η κανονική άδεια και να επακολουθεί χρονικά η χορήγηση της ειδικής άδειας μητρότητας. Μόνο στην περίπτωση που η λήξη της άδειας λοχείας λαμβάνει χώρα κατά τους πρώτους μήνες του έτους μπορεί να καταστεί δυνατή η χορήγηση πρώτα της ειδικής άδειας και κατόπιν της ετήσιας άδειας.

  1. Καλησπέρα!
   Αυτό που έχω γράψει στο συγκεκριμένο post δε βασίζεται σε κάποιο νόμο. Το επισημαίνω από προσωπική εμπειρία και είναι απλά αυτό που συμβούλευσε ο υπάλληλος του ΟΑΕΔ το σύζυγό μου όταν πήγε να καταθέσει τα χαρτιά μου για το συμπληρωματικό επίδομα και τον προμήθευσε με τα έντυπα της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας. Επίσης η επίσημη ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ δεν ενημερώνεται όσο συχνά θα έπρεπε και αυτό είναι κάτι που το διαπίστωσα όταν πήγα να καταθέσω εγώ τα χαρτιά μου για την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας όπου αν και είχα όσα δικαιολογητικά ζητούσε η αίτηση που είχε πάρει ο σύζυγός μου όταν κατέθεσε τα δικαιολογητικά για το συμπληρωματικό επίδομα, έλειπε το ΙΚΑ-EXTRE που ήταν κάτι καινούργιο και δεν το ζητούσαν 6 μήνες πριν και στην επίσημη ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ δεν αναφέρονται ούτε τα μισά! Θα ενημερώσω τώρα κιόλας το post με το σύνολο των δικαιολογητικών που πρέπει να έχετε μαζί σας για την επιδότηση της ειδικής παροχής της μητρότητας.

   1. Καλησπέρα & σε ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση!
    Kαι εμένα μου φαίνεται λίγο περίεργο αυτό που αναφέρεις…Πως είναι δυνατόν να ισχύει αφού όλα εξαρτώνται από την ημερομηνία γέννησης του παιδιού…αν γεννήσεις δλδ τον Αύγουστο, τι πρέπει να κάνεις; να επιστρέψεις για ένα μήνα στη δουλειά σου και με το νέο έτος να πάρεις το 6μηνο;
    Δε συμφωνείς ότι αποκλείεται να ευσταθεί κάτι τέτοιο;
    Επίσης τι εννοείς προσωπική εμπειρία; Γνωρίζεις κάποιον που του έκοψαν την άδεια επειδή πχ γέννησε το καλοκαίρι και στο τέλος του έτους βάσει χρονισμών δεν πήρε όλο το 6μηνο; Φαντάζομαι ότι κάτι τέτοιο θα προξενούσε σάλο στις γεννήσεις ενός ολόκληρου 5μήνου κάθε έτος που θα έπαιρνε κομμένη άδεια μητρότητας…

    1. Έχεις δίκιο όπως το θέτεις… Τί να πω… Ενδεχομένως να μην έγινε απόλυτα κατανοητό από το σύζυγό μου και ο υπάλληλος του ΟΑΕΔ να εννοούσε το υπόλοιπο της ετήσιας μη ληφθείσας άδειας κάτι που ισχύει καθώς πρέπει να λαμβάνεται εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους και δεν μπορεί να μεταφερθεί σε άλλο έτος!

     1. Γεια σας!! Έχω γεννήσει εδώ και ένα μήνα και αν αυτό που αναφέρεις Λεμονιά με την αλλαγή του έτους αληθεύει, τότε θα μπορέσω να πάρω μόνο δύο extra μήνες άδειας… Οπότε μόλις τώρα τους πήρα τηλέφωνο… Μάλλον ευτυχώς κάτι είπαν λάθος στο σύζυγό σου… Το εξάμηνο του ΟΑΕΔ μεταφέρεται στο επόμενο έτος!! Αυτό που δε μεταφέρεται είναι η ετήσια άδεια (λογικό)..

     2. Γεια σου Ηρώ,
      Να σου ζήσει το μωρό σου!!!
      Με συγχωρείς για την καθυστέρηση αλλά απουσίαζα σε διακοπές!
      Καλά κάνεις και το αναφέρεις ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία! Προφανώς κάτι λάθος είχαν πει στο σύζυγό μου!
      Οπότε τώρα είναι αντιληπτό προς όλους πως δεν υπάρχει φόβος σχετικά με τη χρονική περίοδο που θα λάβει κάποια μαμά το εξάμηνο του ΟΑΕΔ!
      Να είσαι καλά κι εσύ και το μωρό σου και να του δίνεις όσα περισσότερα φιλιά μπορείς!

 2. Επίσης, έχω μία ακόμα ερωτησούλα. στον ΟΑΕΔ για το συμπληρωματικό επίδομα μητρότητας πότε πηγαίνουμε? αφού πληρωθεί και το επίδομα λοχείας από το ΙΚΑ και εντός 3 μηνών ή εντός 3 μηνών από την πληρωμή του επιδόματος κυοφορίας?

  1. Μετά τον τοκετό και εντός 3 μηνών από την ημερομηνία είσπραξης του επιδόματος από το Ι.Κ.Α. για την αποχή από την εργασία λόγω κυοφορίας και λοχείας.

 3. Καλημέρα,

  μέσα στις 56 και 63 ημέρες υπολογίζονται και τα Σαββατοκύριακα;

  1. Καλησπέρα,
   Ναι είναι ημερολογιακές μέρες δλδ υπολογίζονται και τα Σαββατοκύριακα!

 4. Καλησπέρα απο μια μέλλουσα μανούλα! Σαν παιδί της γενιάς του ίντερνετ ψάχνω απαντήσεις στο ιντερνετ για το τι διαδικασίες πρέπει να ακολουθήσω σε σχεση με τα εργασιακά και έπεσα πάνω στην σελίδα σας-η μόνη που είναι τόσο επεξηγηματική και κατανοητή. Αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι, όταν πάρεις το χαρτί από τη γιατρό σου με την ΠΗΤ, γράφετε ότι πρέπει να το πάμε στο ΙΚΑ πριν το δώσουμε στον εργοδότη μας. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι, πρέπει να κλείσουμε ραντεβού με γιατρό του ΙΚΑ για να βάλει σφραγίδα/υπογραφή ή πάμε εκεί στα γραφεία/διοικητικά και παίρνουμε νουμεράκι και μας δίνουν την βεβαίωση για τον εργοδότη; Γιατί αμα είναι να πάω σε γιατρό πρέπει να κλείσω απο τώρα ραντεβού για δυό μήνες μετά για σιγουριά! Ευχαριστώ εκ τωνπροτέρων!

  1. Καλησπέρα Ματα!
   Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Προσπαθώ όσο μπορώ να είμαι όσο πιο επεξηγηματική γίνεται, επειδή ξέρω πώς είναι να ψάχνεις απαντήσεις και να μην τις βρίσκεις!
   Τώρα επί του θέματος, όταν λέω ότι πρέπει να πάμε στο ΙΚΑ φυσικά δεν εννοώ στα γραφείο του ΙΚΑ. Εννοώ είτε σε γιατρό του ΙΚΑ με ραντεβού είτε σε ένα από τα Κέντρα προστασίας Μάνας – Παιδιού (ενδεχομένως με ραντεβού και λέω ενδεχομένως γιατί εγώ δεν είχα κλείσει ραντεβού για να πάω αλλά παρόλα αυτά επειδή έτυχε να μην έχουν κάποιο άλλο ραντεβού με εξυπηρέτησαν)! Επίσης λογικά μπορείς να πας και σε κάποιο Δημόσιο Νοσοκομείο για να σου δώσουν το χαρτί! Κατά τη γνώμη μου όμως, είναι καλύτερα να πας στο κοντινό σου Κέντρο προστασίας Μάνας-Παιδιού γιατί δεν θα έχει πολύ κόσμο και βοηθούν με τα διαδικαστικά. Πάρε τηλ. όμως πριν πας. Στα γραφεία του ΙΚΑ θα πας αφού σου δώσουν το χαρτί που θα πρέπει να το συμπληρώσει ο εργοδότης εννοείται συμπληρωμένο τόσο από το γιατρό του ΚΠΜΠ όσο και από τον εργοδότη. Ελπίζω να σε βοήθησα και να μην σε μπέρδεψα περισσότερο.

   1. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση! Όντως πήρα τηλ σε ενα κέντρο προστασίας Μάνας-Παιδιού και μου είπαν οτι δυο μηνες πριν την ΠΗΤ μπορώ να πάω απο εκεί (με ραντεβού αλλά χωρίς άγχος να το κλείνω ένα χρονο πριν!) με το χαρτί της γυναικολόγου μου για να μου δώσουν το χαρτί που θα δώσω στον εργοδότη και με το οποίο θα πάω μετά στο ΙΚΑ. Πω πω πολύ χαρτούρα! Προς το παρόν αυτό το σκέλος το έχω ξεμπερδέψει. Για τα υπόλοιπα βλέπουμε! Σε ευχαριστώ και πάλι!

    1. Γεια σου Μάτα,
     Χαίρομαι πολύ αν κατάφερα έστω και λίγο να βοηθήσω.
     Το μόνο που θέλω να προσθέσω σε αυτά που έγραψες, είναι όταν θα πας στο κέντρο προστασίας μάνας-παιδιού, να μην ξεχάσεις να έχεις μαζί σου και τα αποτελέσματα της Β’επιπέδου εκτός από το χαρτί της γυναικολόγου σου!
     Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία είμαι στη διάθεσή σου!

 5. Kalispera se treis meres gennaw kai dikaioume to epidoma loxeias ..dwro pasxa apo poy tha parw apo to ika i apo to afentiko???

  1. Καλησπέρα,
   Εύχομαι ό,τι καλύτερο και με το καλό να υποδεχθείς το παιδάκι σου!
   Δώρο Πάσχα θα πάρεις από τον εργοδότη σου!
   Ό,τι άλλο χρειαστείς μη διστάσεις να μου στείλεις!

   1. Καλημέρα.
    Μόλις διάβασα το αναλυτικότατο άρθρο σου και πραγματικά μας βγάζεις από μεγάλη ρουτίνα.
    Και εγώ σταματάω σε λίγες ημέρες από την εργασία μου και θα αρχίσω για το φτιάξιμο των δικαιολογητικών.
    Μία ερώτηση. Τα χαρτιά για τον ΟΑΕΔ πόσο χρονικό διάστημα έχουμε ώστε να τα φτιάξουμε μετά τον τοκετό?

    1. Γεια σου Άννα,
     Σου εύχομαι με το καλό να δεχτείς το μωράκι σου.
     Σχετικά με αυτό που με ρωτάς για τον ΟΑΕΔ, αν εννοείς την αίτηση για τη συμπληρωματική παροχή μητρότητας, η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης είναι τρεις μήνες από την ημερομηνία εξόφλησης από το ΙΚΑ. Όμως αυτό που απαντώ είναι βάσει αυτού που ίσχυε όταν γέννησα εγώ, δλδ πριν από σχεδόν 3 χρόνια. Οπότε θα σε συμβούλευα να πας στο παράρτημα του ΟΑΕΔ στο οποίο ανήκεις και να ζητήσεις τα διακιολογητικά για την αίτηση αυτή και να ρωτήσεις ακριβώς τί ισχύει τώρα.
     Στη διάθεσή σου για οτιδήποτε άλλο χρειαστείς!

   2. Δώρο Πάσχα δίνει και το ΙΚΑ. Μικρό ποσό βέβαια. Πολλές φορές δε το δίνουν αν κάποιος δε το ζητήσει. Καλό θα ήταν να το ζητάτε!

 6. Καλησπέρα!θα ήθελα να ρωτήσω αν αυτές τις 56μερες πριν τον τοκετό και 63 μετά πληρώνεσαι κανονικά απ’ τον εργοδότη το μισθό σου κάθε μήνα η περνεις μόνο το επίδομα απ’ το ικα?

  1. Καλησπέρα και συγγνώμη για την καθυστέρηση.
   Αν θυμάμαι καλά, το διάστημα αυτό πληρώνεσαι μόνο από το ΙΚΑ!

 7. Γεια σας.Πηρα το επιδομα κυοφοριας και στα προστατευομενα μελη λεει 0 ενω εχω 2.Παιζει ρόλο στο ποσο που πληρωθηκαμε αυτο;και αν ναι μπορει να γινει καποια διόρθωση;

  1. Καλησπέρα! Νομίζω ότι ο αριθμός των παιδιών προσμετράται στον υπολογισμό του επιδόματος κυοφορίας-λοχείας!
   Όμως δυστυχώς δεν ξέρω περισσότερα για να σε βοηθήσω πάνω σε αυτό το θέμα!Αν μάθεις κάτι σχετικό, γράψ’το να το μάθουμε κι εμείς και να βοηθηθούν και άλλες κοπέλες!
   Σε ευχαριστώ πολύ!

 8. Καλησπέρα Λεμονιά. Σ ευχαριστούμε αρχικά για το χρησιμο άρθρο σου.
  Θα ήθελα να σε ρωτήσω αν γνωρίζεις πως βγαίνει το επίδομα κύησης και λοχείας. Έχω μπερδευτεί παρά πολύ γιατί κάποιοι λένε με βάση τ μισθό κάποιοι με το μεσο όρο των τελευταίων 30 ημερών του προηγούμενου έτους.
  Εγώ πχ πήρα το Δεκέμβρη 1000 ευρώ. Τι δικαιούμαι;

  1. Γεια σου Έλενα,
   Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια σχετικά με το άρθρο!
   Σχετικά με το ερώτημά σου, δεν μπορώ να σου μιλήσω με νούμερα! Αυτό που μπορώ να σου πω είναι ότι υπολογίζεται βάσει του μέσου όρου των αποδοχών σου, των τελευταίων 30 ημερών του προηγούμενου έτους! Εικάζω ότι είναι για τις περιπτώσεις που καποια κοπέλα πήρε κάποια αύξηση ή για το ενδεχόμενο που άλλαξε δουλειά μέσα στις τελευταίες 30 μέρες του έτους με μεγαλύτερες αποδοχές! Οπότε αν τίποτε απο αυτά δεν ισχύει στην περίπτωσή σου, τότε υπολογίζεται βάσει του μισθού που πήρες τον Δεκέμβριο! Και αν υποθέσουμε ότι οι 119 ημέρες αντιστοιχούν σε 4 μήνες εργασίας περίπου, θα πάρεις το αντίστοιχο ποσό αθροιστικά από ΙΚΑ και ΟΑΕΔ μαζί! Ελπίζω να μην κάνω λάθος και να σε βοήθησα!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *