Ρεψιμο, υπαρχει μεθοδος;

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”908″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Είμαι σίγουρη πως ένα από τα πράγματα που απασχολούν κάθε νέα μαμά τις πρώτες μέρες ζωής του μωρού της, είναι το πώς θα βοηθήσει το μωρό της να ρευτεί. Με ποιο τρόπο θα το πετύχει, αν το κάνει σωστά, τι είναι αυτό που θα ανακουφίσει το μωρό της όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα απασχολούσαν κι εμένα τουλάχιστον τον πρώτο μήνα της ζωής του μωρού. Σε αυτό το post θα προσπαθήσω να σας δώσω μία επιπλέον βοήθεια περιγράφοντας τη δική μου εμπειρία και τα συμπεράσματά μου μετά από τόσο καιρό.
Τον πρώτο καιρό τα μωράκια δεν έχουν το αίσθημα του κορεσμού και ο σφιγκτήρας που κρατάει την τροφή στο στομάχι είναι ανώριμος ακόμη, με αποτέλεσμα μόλις ξαπλώσουμε το μωρό να βγάζει γουλιές . Γι’αυτό λοιπόν, αν βλέπετε ότι το μωρό είναι λαίμαργο και μετά το γεύμα του βγάζει γουλιές, προσπαθήστε να το διακόπτετε ανά δέκα λεπτά ώστε να ρευτεί. Σε αυτή την περίπτωση κρατείστε το όσο το δυνατόν περισσότερο όρθιο (όσο δηλαδή σας επιτρέπει το μωρό) ώστε να ρευτεί και προσπαθήστε να δώσετε μια κλίση στο κρεβατάκι του. Υπάρχει πιθανότητα βέβαια να μην καταφέρει να ρευτεί ακόμη και αν το κρατήσετε στον ώμο σας 10 ολόκληρα λεπτά.
Το δικό μου μωρό, στις αρχές έτρωγε για είκοσι λεπτά συνεχόμενα, αρκετά λαίμαργα και μετά κοιμόταν, οπότε δε ρευόταν αλλά επίσης δεν ήθελε με τίποτα να τον κρατάω στον ώμο μου ώστε να ρευτεί. Γρήγορα κατάλαβα ότι όταν τον ξάπλωνα στο κρεβατάκι του αφού είχε φάει και αποκοιμηθεί, στα πρώτα πέντε λεπτά που ήταν ξαπλωμένος, άρχιζε να κουνιέται και ξυπνούσε γιατί τότε του ερχόταν η επιθυμία να ρευτεί. Οπότε αν τον σήκωνα αμέσως, ρευόταν, αν όχι έβγαζε γουλιά. Αυτό συνέβαινε γιατί ξαπλώνοντας τον, ο αέρας που είχε καταπιεί μετακινούταν προς τα επάνω και έπρεπε να βγει. Αργότερα, η παιδίατρος με συμβούλευσε να τον σταματάω στα δέκα λεπτά και μετά να τον ξανά βάζω να συνεχίσει. Πράγματι, με αυτόν τον τρόπο οι γουλιές ελαττώθηκαν. Τις περισσότερες φορές όμως και πάλι δε ρευόταν ή το έκανε μετά από αρκετή ώρα αφού ξυπνούσε.
Στο διαδίκτυο υπάρχουν διάφοροι τρόποι για το πώς να κάνετε το μωρό σας να ρευτεί. Είτε κρατώντας το καθιστό στα πόδια σας κρατώντας του το κεφάλι και χτυπώντας ελαφρά την πλατούλα, είτε γυρνώντας το μπρούμυτα, είτε σηκώνοντάς το ψηλά και άλλοι πολλοί. Δε σας κρύβω ότι πολλές από αυτές τις δοκίμασα, αλλά μάταια! Μόνο ο τρόπος, του να το βάζω να ξαπλώσει και μετά από λίγα λεπτά να το σηκώνω ήταν αυτός που δούλευε, τουλάχιστον στο δικό μου μωρό και φυσικά είναι ο τρόπος που μου υπέδειξε το ίδιο το μωρό! Μην παιδεύετε το μωράκι σας άδικα αν βλέπετε ότι δεν μπορεί, γιατί ακόμη κι αν το κρατάτε αγκαλιά για 5′ και δε ρευτεί μέσα σε αυτό το χρόνο, δε θα το κάνει εκείνη τη στιγμή! Το μωρό είναι αυτό που σας δείχνει τί ακριβώς είναι αυτό που θέλει και σας μαθαίνει τα “χούγια” του. Εσείς αυτό που έχετε να κάνετε δεν είναι τίποτε άλλο από το να έχετε τις κεραίες σας τεντωμένες ώστε να λαμβάνετε τα σήματα που σας στέλνει το μωρό και πολύ περισσότερο να είστε σε θέση να τα αποκωδικοποιήσετε![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *