Επισκληρίτιδα, πάθηση ή κόπωση;

Ένα σημάδι που μπορεί να σημαίνει πολλά, ή και τίποτα!

 

Λίγες εβδομάδες μετά τον πρώτο τοκετό, παρουσιάστηκε στα μάτια μου, στην εξωτερική πλευρά των βολβών, ένα πολύ έντονο κοκκίνισμα και αισθανόμουν διαρκώς τα μάτια μου να με κόβουν.  Λόγω του θηλασμού προσπάθησα να το  “θεραπεύσω” με φυσιολογικό ορό αφού γενικά δεν μπορούσα και δεν ήθελα να πάρω φάρμακα! Το πρόβλημα όλο και επιδεινωνόταν!

Μετά από μια εβδομάδα συμβουλεύτηκα οφθαλμίατρο. Ο άνθρωπος όπως ήταν φυσιολογικό μου ζήτησε να πάω στο ιατρείο του να με δει… Επιστράτευσα το σύζυγο μου, πήραμε εννοείται μαζί και το μωρό ώστε όσο θα με εξετάζει ο γιατρός να το κάνει βόλτες ώστε να μην κλαίει έως ότου  τελειώσω! Εκεί αφού με εξέτασε εκτενώς και μου έκανε και αρκετές ερωτήσεις, διέγνωσε πως αυτό που συνέβαινε στα μάτια μου ήταν από την κούραση και λεγόταν επισκληρίτιδα! Μου συνταγογράφησε κάποιες σταγόνες συμβατές με το θηλασμό, για μια εβδομάδα και μου συνέστησε να κοιμηθώ όσο το δυνατόν περισσότερο προκειμένου να τα ξεκουράσω αφού θεωρούσε πως οφειλόταν κυρίως στην κούραση από το ξενύχτι των πρώτων ημερών μετά το τοκετό!

Φυσικά σαν γνήσια Ελληνίδα όταν γύρισα σπίτι, άρχισα να ψάχνω στο διαδίκτυο τί ακριβώς ήταν η επισκληρίτιδα και που οφειλόταν! Εννοείται πως δε βρήκα ούτε ένα άρθρο που να σχετίζεται με τη μητρότητα και την κόπωση των πρώτων ημερών ενός μωρού στο σπίτι! Το μόνο που βρήκα ήταν άρθρα τα οποία αναφέρονταν σε σοβαρές παθήσεις και οι οποίες είχαν σαν κύριο σύμπτωμα την επισκληρίτιδα! Αντιλαμβάνεστε συνεπώς ότι όλα αυτά που διάβασα με θορύβησαν αρκετά και με έβαλαν στη διαδικασία να σκέφτομαι πολύ αρνητικά για την υγεία μου γενικότερα! Προσπάθησα να αποβάλλω όλες τις αρνητικές σκέψεις που με κατέκλυσαν και να ακολουθήσω τις οδηγίες του ιατρού που με είχε εξετάσει κλινικά και είχε περισσότερη γνώση από μια αγχωμένη και κουρασμένη νέα μητέρα!

Επί μια εβδομάδα έκανα την αγωγή που μου έδωσε χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα, μίλησα ξανά μαζί του τηλεφωνικά και του είπα πως είχε η κατάσταση! Εκείνος μου συνέστησε να συνεχίσω για το Σαββατοκύριακο που ακολουθούσε την ίδια άγωγη και να κοιμηθώ όσο το δυνατόν περισσότερο! Για την ακρίβεια μου είπε, πως ακόμη και αν δεν μπορώ να κοιμηθώ, θα ήταν καλό να κλείνω τα μάτια μου όσο κοιμόταν το μωρό και να τον ξανά καλέσω μετά από μερικές μέρες! Πράγματι, αυτό έκανα και τα πρώτα σημάδια βελτίωσης ήταν ορατά! Μίλησα μαζί του ξανά και μου συνέστησε να συνεχίσω μέχρις ότου εξαλειφθεί η βλάβη. Παρόλα αυτά και κατόπιν αρκετής πίεσης από το σύζυγο μου, επισκέφθηκα και δεύτερο γιατρό για μια επιπλέον γνώμη! Ο δεύτερος γιατρός αφού άκουσε τί είχα να του πω, και αφού με εξέτασε ιδίοις όμμασι, αποφάνθηκε ακριβώς το ίδιο! Μου είπε κι εκείνος πως όντως ήταν επισκληρίτιδα η οποία οφειλόταν στην κούραση των οφθαλμών από την αϋπνία και μιας και είχα ήδη ακολουθήσει την αγωγή του προηγούμενου γιατρού, μου αντικατέστησε τα συγκεκριμένα φάρμακα με ακόμη πιο ήπιες σταγόνες και πάλι όμως συμβατές με το θηλασμός!

Είχαν πια περάσει περίπου τρεις εβδομάδες και το προβλημα είχε εμφανώς υποχωρήσει! Είχε όμως αρχίσει και το μωρό να μπαίνει σε μια σειρά, όποτε όλα είχαν συμβάλει στη βελτίωση του προβλήματος! Οι μέρες κυλούσαν και ταυτόχρονα οι ώρες ύπνου σταδιακά αυξάνονταν μέχρι που τελικά τα μάτια μου επανήλθαν στη φυσιολογική τους κατάσταση!

Γι’αυτο λοιπόν με τη σειρά μου θα ήθελα να συμβουλευσω όλες τις μαμάδες, να μην πανικοβάλλεστε και να μην προτρέχετε, αλλά ούτε και να βάζετε με το νου τους το χειρότερο σενάριο! Το διαδίκτυο δεν είναι πάντα ο καλύτερος σύμβουλος! Εμπιστευτείτε το γιατρό σας, ακολουθείστε τη συμβουλή του και την αγωγή που θα σας συστήσει κι αν ακόμη διατηρείτε τις αμφιβολίες σας ζητήστε μια δεύτερη γνώμη, δεν είναι κακό! Αν αυτό σας καθησυχάσει κάντε το! Αυτό που προέχει είναι η ψυχική σας ηρεμία και γαλήνη και όλα θα πάνε κατευχήν!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *