Το χάος που δημιουργήσαμε

[easingslider id=”1129″]

 

Ένα βιβλίο οικολογικού και συνάμα εκπαιδευτικού χαρακτήρα της Michelle Lord από τις εκδόσεις Άγκυρα, που στόχο έχει να αφυπνίσει το αίσθημα περιβαλλοντικής ευθύνης και οικολογικής συνείδησης σε μικρούς και μεγάλους, ώστε να συμβάλλουμε όλοι και κυρίως τα παιδιά με το δικό τους τρόπο, στην καταπολέμηση της ρύπανσης των ωκεανών. Στο ξεχωριστό αυτό βιβλίο, προτείνονται λύσεις για την διάσωση του πλανήτη από τη ρύπανση!

Τέσσερις μικροί ήρωες μέσα σε μια βάρκα, η οποία έχει βρεθεί στο μέσω μιας δίνης σκουπιδιών, βλέπουν από πρώτο χέρι την έκταση του προβλήματος. Μέσα από τα μάτια αυτών των παιδιών, κάθε παιδί βλέπει και αντιλαμβάνεται το μέγεθος της καταστροφής. Με μια εκπληκτική και σχεδόν φωτορεαλιστική εικονογράφηση από την Julia Blattmann, βλέπουμε με τον πιο παραστατικό τρόπο «το χάος που δημιουργήσαμε» όλες οι γενιές συνολικά (άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο). Αυτές οι μαγικές εικόνες της εικονογράφου, μαγνητίζουν το παιδί, όταν με απογοήτευση διαπιστώνει ότι πρόκειται για σκουπίδια, συνειδητοποιεί το εύρος της οικολογικής καταστροφής!

Όμως έχει έρθει η ώρα αυτό να αλλάξει, πριν να είναι πια πολύ αργά! Το οφείλουμε άλλωστε στη γη πρώτα απ’ όλα, που τόσους αιώνες μας ανέχεται καταπίνοντας τα απόβλητα μας, το οφείλουμε στους εαυτούς μας, γιατί μας αξίζει να ζούμε σε ένα πιο καθαρό περιβάλλον, μα κυρίως το οφείλουμε στα παιδιά μας που είναι το μέλλον του πλανήτη και έχουν δικαίωμα να ζήσουν σε καλές συνθήκες, σε περιβάλλον αγνό και αμόλυντο και γιατί δεν έχουν καμία ευθύνη για «το χάος που εμείς (οι προηγούμενες γενιές) δημιουργήσαμε»!

Μια φράση που κρύβει μέσα της τεράστια αλήθεια και η οποία μέσα από την επανάληψη της, εντός του βιβλίου, εντυπώνεται στο μυαλό, όποιου το διαβάζει! Με πολύ απλό τρόπο δείχνει στα παιδιά την αλληλουχία των πραγμάτων και πώς όλα συνδέονται μεταξύ τους καθώς και πώς όλη αυτή η οικολογική καταστροφή επιστρέφει τελικά πίσω σε εμάς!

Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος απεικονίζεται το εύρος της ρύπανσης των ωκεανών όπως προαναφέραμε. Στο δεύτερο μέρος αλλάζει το ύφος της συγγραφέως και δίνει την ελπίδα της αποτροπής της ρύπανσης, παροτρύνοντας τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους αναγνώστες του βιβλίου να δράσουν άμεσα και συλλογικά, για τη διάσωση των θαλασσών και τέλος στο τρίτο μέρος μέσα από τεκμήρια και γεγονότα γίνεται σαφές ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο μη περαιτέρω και προτείνονται λύσεις για την αποτροπή της ρύπανσης από όλους μας! Άραγε υπάρχει ελπίδα αυτό το χάος να διορθωθεί;

Λίγο πριν το διαβάσουμε είπα στο γιο μου να το μελετήσει λίγο μόνος του και σε λίγο να ξεκινήσουμε να το διαβάζουμε παρέα! Όταν πήγα τελικά να το διαβάσουμε, μου είπε: «το μελέτησα μαμά, ωραίο, πολύ ωραίο!» Τον ρώτησα αν κατάλαβε τί ήταν όλα αυτά που έδειχνε το εξώφυλλο και με σιγουριά μου είπε «σκουπίδια μαμά» και ολοκλήρωσε τη φράση του λέγοντας: «αλλά τί δουλειά έχουν όλα αυτά τα σκουπίδια στη θάλασσα;»

Με τη βοήθεια του βιβλίου αυτού, το παιδί κατανοεί ακριβώς το βαθμό στον οποίο έχει φθάσει το πράγμα και πως πρέπει να δράσουμε όλοι και μάλιστα γρήγορα! Βλέπει μέσα από τις παραστατικές, αλλά προσεγμένες και καθόλου σκληρές εικόνες, τί μπορεί να πάθουν τα ζώα από την αμέλεια μας! Ο γιος μου, μόλις είδε την εικόνα με τη χελώνα που κολύμπα και έχει μπερδευτεί στη σακούλα, μονολόγησε: «την καημένη τη χελωνίτσα»! Στα παιδιά δεν αρέσει να υποφέρουν τα ζώα και είναι αναμφίβολα ένας σίγουρος τρόπος μέσα από τέτοια βιβλία να τους εμφυσήσει κανείς οικολογική συνείδηση!

Φυσικά δε χρειάζεται να πω πως κάθε βράδυ ο μικρός ζητάει να διαβάσουμε «το χάος» όπως χαρακτηριστικά το λέει ο ίδιος! Μάλιστα κάθε βράδυ όταν το διαβάζουμε σχολιάζει τις εικόνες που βλέπει! Απόψε είπε: «δεν είναι ωραία η θάλασσα έτσι…» και πραγματικά κάθε βράδυ που το διαβάζουμε περιμένω να ακούσω την επόμενή του ατάκα…, μια νέα διαπίστωση του από τις εικόνες που βλέπει στο βιβλίο! Όλο στόμφο περιγράφει σε όποιον έρχεται στο σπίτι, τις δίνες σκουπιδιών όπως απεικονίζονται στο χάρτη που εσωκλείεται στο τέλος του βιβλίου, εξηγώντας τους τα σημεία των ωκεανών που εστιάζεται η ρύπανση! Και να σημειώσω σε αυτό το σημείο πως είναι μόνο 3,5 ετών! Όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτου ηλικίας, δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον σε τέτοιου είδους θέματα! Δώστε τους την ευκαιρία να μάθουν για ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που χρήζει άμεσης επίλυσης! Χαρίστε τους αυτό το ξεχωριστό βιβλίο, που με πολύ απλό τρόπο και μέσα από τεκμήρια εξηγεί το βαθμό του προβλήματος! Αναζητείστε το σε όλα τα βιβλιοπωλεία!

Κλείνοντας να πω πως η κατάσταση είναι ακόμη αναστρέψιμη! Ποτέ δεν είναι αργά και κυρίως όταν μιλάμε για συλλογική προσπάθεια! Όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά! Ας μην αναλωνόμαστε άλλο στον ωχαδερφισμό που μας κυριεύει κατά καιρούς χρησιμοποιώντας τις κλασικές φράσεις: «μόνο εγώ πετάω;», «από εμένα εξαρτάται;», «εγώ θα σώσω τον κόσμο;». Μάλιστα! Όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά! Η διάσωση των θαλασσών είναι υποχρέωση όλων μας και μπορούμε να το πετύχουμε!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *