Στράτα- Ναι ή Όχι

Άλλο ένα θέμα το οποίο διχάζει πολλούς γονείς!

Πρόκειται για ένα αντικείμενο το οποίο κατατάσσεται στα αυτονόητα που χρήζουν αγοράς! Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι γονείς που θεωρούν ότι ο μόνος ή ίσως ο ευκολότερος και πιο γρήγορος τρόπος για να περπατήσει ένα παιδί είναι η χρήση στράτας και επιπλέον, δεν είναι λίγοι οι παππούδες που θεωρούν δεδομένο ότι θα είναι εκείνοι που θα κάνουν αυτό το δώρο στο παιδί! Δε σας κρύβω πως και η δίκη μου μητέρα προθυμοποιήθηκε να αγοράσει τη στράτα για το παιδί και απογοητεύτηκε αρκετά μπορώ να πω όταν της ανακοίνωσα πως δε σκόπευα να κάνω χρήση στράτας στην προσπάθεια εκμάθησης της βάδισης! Ασφαλώς δεν κατηγορώ τους γονείς μας οι οποίοι απλά θέλουν να βοηθήσουν! Ανήκουν σε μια άλλη εποχή και οι αντιλήψεις τους ομοίως!

Πώς αποφασίσαμε να μην χρησιμοποιήσουμε στράτα

Ο σύζυγός μου κι εγώ, εκ πεποιθήσεως και έπειτα από προτροπή της παιδιάτρου όπως επίσης και αρκετή έρευνα, αποφασίσαμε να μη χρησιμοποιήσουμε στράτα στο παιδί! Θεωρούσαμε πως η φύση έχει προνοήσει για όλα και πως δεν υπήρχε λόγος να συντομεύσουμε αυτήν την εξελικτική διαδικασία, αφού η βάδιση είναι ένα φυσικό επόμενο στην ανάπτυξη του παιδιού! Αργά ή γρήγορα θα ερχόταν εκείνη η στιγμή που το παιδί, από μόνο του, θα αισθανόταν έτοιμο να κάνει τα πρώτα του βήματα! Αυτό άλλωστε είναι κάτι που σχετίζεται και με το ρυθμό ανάπτυξης του κάθε παιδιού! Οπότε δεν υπάρχει λόγος να πιέσουμε ένα παιδί να κάνει κάτι τη στιγμή που νομίζουμε εμείς ότι είναι η καταλληλότερη, αφού εξελικτικά είναι προγραμματισμένο να γίνει έτσι κι αλλιώς όταν έρθει εκείνη η ώρα! Όλα αυτά μας τα επιβεβαίωσε και η παιδίατρος, οπότε έτσι ενισχύθηκε η πεποίθηση μας ότι πήραμε τη σωστή απόφαση για το παιδί!

Συνεπώς δεν είχαμε παρά να περιμένουμε να έρθει εκείνη η στιγμή που μόνο του θα κατάφερνε να σηκωθεί και να σταθεί στα ποδαράκια του, στηριζόμενος σε κάποιο έπιπλο του σπιτιού και εν συνέχεια θα έκανε και τα πρώτα του βηματάκια! Η στιγμή αυτή ήρθε λίγο πριν τα πρώτα του γενέθλια! Όμως το παιδί αφέθηκε εντελώς ελεύθερο το 15ο μήνα της ζωής του! Γρήγορα ή αργά, λίγο μας ένοιαζε! Αυτό που είχε σημασία ήταν ότι το παιδί τα είχε καταφέρει μόνο του και μάλιστα χωρίς καμία απολύτως πίεση!

Έρευνες για τη χρήση στράτας

Άλλωστε δεν είναι λίγες οι έρευνες που αποδεικνύουν πως οι στράτες ευθύνονται, τόσο για ένα μεγάλο μερίδιο παιδικών τραυματισμών, όσο και για την καθυστέρηση ανάπτυξης των κινητικών ικανοτήτων των παιδιών, αφού συνηθίζουν να υποβαστάζονται από τη στράτα, με αποτέλεσμα να μην στηρίζουν το σωματικό τους βάρος και να καθυστερεί με αυτόν τον τρόπο η ενδυνάμωση των υπεύθυνων για τη βάδιση μυών! Επιπλέον υπάρχουν γονείς που επιλέγουν να βάλουν τα παιδιά τους στη στράτα πολύ νωρίς (7-8 μηνών), με αποτέλεσμα να καταπονούνται οι αρθρώσεις και γενικότερα τα κάτω άκρα, τα οποία είναι ακόμη ανώριμα να σηκώσουν το σωματικό βάρος του παιδιού. Τέλος, βασικό μειονέκτημα είναι και η αυξημένη τοπική πίεση των γεννητικών οργάνων του παιδιού, με άγνωστες επιπτώσεις!

Δώστε λοιπόν την ευκαιρία στο παιδί να αναπτύξει μόνο του τις κινητικές του ικανότητες, χωρίς να το πιέσετε και χωρίς να το συγκρίνετε με άλλα συνομήλικα παιδιά, καθώς το καθένα έχει διαφορετικό ρυθμό ανάπτυξης! Βοηθήστε το, με το να το αφήνετε ξυπόλητο αν είναι καλοκαίρι, για καλύτερη πρόσφυση ή φορώντας του ειδικά αντιολισθητικά καλτσάκια αν είναι χειμώνας! Αποφύγετε τα παπούτσια για αρχή, τουλάχιστον μέσα στο σπίτι, καθώς η αίσθηση είναι αρκετά περίεργη. Χρησιμοποιείστε εναλλακτικά ένα παιδικό πάρκο, από αυτά με τις μεγάλες τρύπες στο δίχτυ, το οποίο θα το βοηθήσει να πιαστεί και να σηκωθεί όταν εκείνο νιώσει έτοιμο και αφήστε τις στράτες σε μια άλλη εποχή όπου η πληροφόρηση και η ενημέρωση ήταν πολύ πιο δύσκολη ή ακόμα και δυσεύρετη!

 

Γράφω και στο paidorama.com για την εγκυμοσύνη, τα δικά μου χόμπι και όσα βιώνω και θέλω να μοιραστώ μαζί σας. Μπορείτε να βρείτε τα άρθρα μου και στο paidorama.com

https://www.paidorama.com/paidoblog/gia-paidi/strata-nai-i-ohi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *